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In today’s economy, employees may be displaced from long-held jobs. They travel to new 
assignments and locations as businesses cut costs. Sometimes, employees may have to 
choose between being laid off or reassigned. In these situations, workers have often tried to 
deduct business or employment travel under IRC § 162(a)(2). Usually, CPAs must tell them 
their travel expenses are more likely considered personal rather than business-related and 
therefore not deductible. 
  
RULES FOR DEDUCTIBLE TRAVEL 
Section 162(a)(2) allows a deduction for “ordinary and necessary expenses … in carrying on 
any trade or business, including … traveling expenses (including amounts expended for 
meals and lodging other than amounts which are lavish or extravagant under the 
circumstances) while away from home in the pursuit of a trade or business.” Congress later 
added that, for purposes of this provision, “the taxpayer shall not be treated as being 
temporarily away from home during any period of employment if such period exceeds 1 
year.” In other words, even though a worker might consider a job to be temporary, unless it 

clearly can be expected to last a year or less, related travel expenses usually are not deductible. In Durrance v. 
Commissioner (TC Summary Opinion 2010-12), facts the Tax Court considered indicating a reasonable 
expectation that the taxpayer’s job would last at least a year, preventing deduction of travel expenses, included 
that the taxpayer signed a one-year lease for an apartment in the new location and the position paid an annual 
salary. See also Revenue Ruling 93-86. 
  
There is no definite distance one must travel to be “away from home,” but courts have generally held it to consist 
of at least an overnight trip, a period requiring sleep or rest. That’s one reason daily commuting expenses 
generally are not deductible. 
  
IN PURSUIT OF BUSINESS 
The other reason commuting expenses generally are not deductible is that they are usually considered personal 
expenses rather than undertaken for a business purpose and therefore are not in pursuit of a trade or business 
within the meaning of section 162(a)(2). A worker’s choice of where to live—including whether to move closer to a 
new job site—is generally considered a personal one. Therefore, the expenses arising from that choice are 
usually considered personal rather than business-related. See Commissioner v. Flowers (326 U.S. 465 (1946)), 
also Treas. Reg. §§ 1.162-2(e) and 1.262-1(b)(5). 
  
The distinction between personal convenience and business necessity may seem less clear to a laid-off worker in 
search of employment. Maintaining a home in the place where the worker was laid off may seem more like a 
practical necessity, especially where a new job in another city might be short term or unclear in how long it will 
last. But since long-distance commuting is not usually required by the new employer, courts have generally held it 
to be nondeductible, either because of the business purpose requirement, the away-from-home requirement or 
both. They have sometimes used the concept of a “tax home” to mean the location where a taxpayer works, even 
if different from where the taxpayer maintains a principal residence. See, for example, Hantzis v. Commissioner, 
TC Memo 1979-299 (rev’d, 1st Cir. 1981), and David A. Wilbert v. Commissioner, TC Memo 2007-152 (aff’d, 7th 
Cir. 2009). In Wilbert, the taxpayer and other laid-off Northwest Airlines mechanics were allowed to “bump” other 
mechanics with less seniority in other cities. Wilbert’s postings lasted only weeks or days in Chicago, New York 
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and Anchorage, Alaska. The Tax Court and Seventh Circuit both held he was never “away from home” because 
his place of residence was no longer his tax home. He had no business reason for maintaining his home there. 
  
REGULAR PLACE OF ABODE 
Itinerant workers likewise are generally considered to be without a tax home to be away from. However, a 
taxpayer without a clear-cut tax home because of the nature of the taxpayer’s business (such as a traveling sales 
representative) may be able to establish a “regular place of abode” that can substitute as one. The taxpayer must 
meet the three criteria of Revenue Ruling 73- 529: First, the taxpayer performs all or a portion of the business “in 
the vicinity of the claimed abode” while using the abode. Second, the taxpayer incurs expenses at the abode that 
are duplicated due to travel. Third, one of the following conditions is also met: (a) The taxpayer has not 
abandoned the vicinity of either “his historical place of lodging” or the claimed abode, (b) one or more members of 
the taxpayer’s family currently reside at the claimed abode, or (c) the taxpayer frequently uses the abode for 
lodging. 
  
COMMUTING SOMETIMES DEDUCTIBLE 
In some instances, the IRS will allow an exception to the general rule that commuting expenses are not 
deductible. Revenue Ruling 94-47 provides that expenses may be deductible when a taxpayer is traveling to a 
temporary work location outside the metropolitan area where the taxpayer lives and normally works. “Temporary” 
here means the same as in section 162(a)(2): realistically expected to last a year or less. The revenue ruling also 
allows a deduction for travel from the taxpayer’s residence to a temporary work location within the same 
metropolitan area if the taxpayer has one or more regular work locations away from the residence in the same 
trade or business. If the residence is the taxpayer’s principal place of business (as defined in IRC § 280A), the 
taxpayer can deduct expenses of travel to another work location within the same metropolitan area, whether or 
not that location is temporary, as long as it is in the same trade or business. See Diaz v. Commissioner (TC 
Memo 2002-192) for an example. 
  
ADVISING CLIENTS 
CPAs’ clients will benefit from some advice beforehand. CPAs can inform clients of the circumstances in which 
work-related travel is deductible. Clients can act accordingly, such as by keeping adequate records for 
substantiating those expenses. 
  
What other steps are available for workers who must travel for work? They should first establish a clear 
understanding with their employer about the duration of the assignment. Preferably, this should be in writing. The 
taxpayer needs to meet the requirement that a work assignment can reasonably be expected to last a year or 
less. If that hurdle is met, then there may be ways for the taxpayer to establish a business connection. 
  
As with most life changes, changing jobs can be chaotic. When it happens to their tax clients, CPAs are in a 
position to give those clients a little assurance about one aspect of their financial future. 
  
By Tom Prieto, CPA, MBT, (tomprieto@gmail.com) an adjunct professor at American Jewish University in Los 
Angeles. 
  
To comment on this article or to suggest an idea for another article, contact Paul Bonner, senior editor, at 
pbonner@aipca.org or 919-402-4434. 
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